Utdrag fra VG 13 august 2001
Denne oppfinnelsen kan gjøre barnet ditt tryggere: 
En regulerbar bøyle som hindrer barna i å ramle ut av handlevognen! 

AV ODD HELGE BRUGRAND

SITTER TRYGT: Lille Emily (1) fra Manglerud satt trygt i handlevognen på Bryn Senter fredag. «Fall Stop»-bøylen over bena holdt henne pent på plass. Foto: Ola Thorset

Flere hundre norske barn skader seg såpass alvorlig etter fall fra handlevogner hvert år at de må behandles på sykehus eller legevakt. Nå kan en lys idé fra to lokale Reodor Felgen'er fra Finnsnes i Troms forbedre skadestatistikken betydelig. 

De har funnet opp en barnesikring på vognene som spenner barna så fast at de ikke klarer å trekke opp bena. Dermed blir de nødt til å sitte pent og pyntelig i vognen mens mor eller far gjør unna innkjøpene. 

- Vi leste i VG om alle barna som blir skadet i handlevognulykker, og tenkte: Hvorfor gjør ingen noe med det? Så kom ideen som lyn fra klar himmel, forteller Dag Sandvik og Arve Cruickshank. 

Brukte fem år 

De har brukt fem år og 600 000 kroner på å utvikle bøylen. I Norge venter 250 000 handlevogner på å få den påmontert, og i Sverige triller det dobbelt så mange. Men Reodor I og Reodor II fra Finnsnes akter ikke stoppe der. 

- Vi har søkt verdenspatent, og regner med å få det innen året er omme, sier de. 

Tall fra fire norske sykehus viser at 32 barn under åtte år blir behandlet for kutt og hodeskader av varierende alvorlighetsgrad hvert år. Da er ikke tannskader tatt med. På landsbasis må man derfor regne med at hundrevis av norske barn skades som følge av fall fra handlevogn. I USA skades 15 000. Det er derfor ikke bare en lysende idé kameratene fra Midt-Troms har fått. De har trolig også skaffet seg en særdeles lysende fremtid rent økonomisk. 

- Vi ser et enormt marked for bøylen. Ingen andre i hele verden har lignende løsninger på hvordan barn kan sikres i handlevogner. Innen fire år regner vi med å ha dekket det norske markedet, og være i ferd med å ta det skandinaviske. Så venter verden, sier Sandvik og Cruickshank. 

- Jo, vi har virkelig tro på denne bøylen, sier Dag Sandvik og Arve Cruickshank. 

Produksjonen er alt i gang i Rognan utenfor Bodø. Oppfinnerne sysler også med tanken på å etablere fabrikk i hjembygda. Og om verden erobres, snakkes det om fabrikk i Øst-Europa og lisensproduksjon. 
 


SITTER TRYGT: Lille Emily (1) fra Manglerud satt trygt i handlevognen på Bryn Senter fredag. «Fall Stop»-bøylen over bena holdt henne pent på plass.
Foto: Ola Thorset